Ugrás a sötétbe

1944 augusztusában Románia váratlanul átállt a szövetségesek oldalára. Ezzel a Vörös Hadsereg számára akadálytalanná vált az út Magyarországra. Horthy leváltotta a németbarát miniszterelnököt, és utó- dát azzal a feladattal bízta meg, hogy készítse elô az ország háborúból való kilépését. Szeptemberben a Vörös Hadsereg átlépte Magyarország (trianoni) határát.

  • Vedd számba, melyek a különbségek hazánk trianoni határai és az 1943-as határok között!

Horthy megkezdte a kilépés elôkészítését. Fegyverszüneti küldöttséget indított Moszkvába, és létrehozta a fia (ifj. Horthy Miklós) által irányított Kiugrási Irodát. A németek azonban mindezekrôl – természetesen – tudtak.

1944. október 15-én délben felolvasták a rádióban Horthy bejelentését (azaz proklamációját) az ország háborúból való kilépésérôl. „Egyetlen nemzet sem köteles feláldozni magát szövetségesének oldalán” – mondta.  A rádiószózat óriási örömöt okozott országszerte, a németeket viszont nem érte készületlenül. A Gestapo emberei elrabolták Horthy fiát, hogy vele zsarolják az idôs kormányzót. Nagy erôkkel megszállták a fôváros stratégiai* pontjait, többek között a Várat és a hírközlési pontokat. A nyilasok (a németek se- gítségével) néhány óra alatt a helyzet uraivá váltak.

A kiugrást katonailag sem készítették elô kellôképpen. A németeknek a hadseregben is megvoltak a beépített emberei, akik idôben megtették az ellenlépéseket. A honvédségben sok németbarát tiszt volt, akik nem is óhajtották végrehajtani Horthy parancsát. A parancsnokok pedig hiába várták a határozott utasításokat.

A németek másnap fenyegetésekkel és ígéretekkel kicsikarták

Horthytól bejelentésének visszavonását és Szálasi Ferenc kormányfôvé való kinevezését.

Reklámok
Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt kedveli: