Partizánharcok, antifasiszta ellenállási mozgalmak

A totális háborúhoz hozzátartozott, hogy sok országban kibontakozott a szervezett ellenállás, azaz a partizánmoz- galom. Elsôsorban olyan államokban, ahol németellenes nemzeti összefogás alakult ki, és ahol a földrajzi viszonyok is kedveztek ennek. Ez utóbbi elsôsorban magas, nehezen megközelíthetô hegyeket, sûrû erdôket jelentett – ahová a partizánok akcióikat követôen elmenekülhettek.

A partizánok rajtaütöttek a német katonai szállítmá- nyokon, lôszerraktárakat, hidakat robbantottak. Elvágták a telefonvezetékeket, megrongálták a síneket stb. A németek kegyetlenül megtoroltak minden ilyen akciót. Ha nem tudták elfogni az ellenállókat, túszokat szedtek a polgári lakosok közül, és elrettentésül ôket végezték ki. A csehországi Lidicében a 14 év feletti férfiakat kiirtották, a nôket és a gyerekeket koncentrációs táborokba hurcolták. Egy franciaországi (Oradour [oradur]) falu szinte teljes lakosságát kivégezték.

Szovjetunióban, Franciaországban és Jugoszláviában volt a legjelentôsebb az ellenállási mozgalom. Jugoszláviában a német hadse- regnek a Tito vezette partizánok hadseregével sohasem sikerült leszá- molnia. Végül az ellenállók 1943 végén független, ideiglenes kormányt alakítottak Tito vezetésével.

A megszállt szovjet területeken eleinte sokfelé felszabadítókat láttak a német (és velük szövetséges) katonákban. Az illúzió azonban hamar szertefoszlott. A német katonák – parancsuk szerint – még keményebben, kegyetlenebbül bántak az emberekkel az „alsóbbrendû” szláv lakosú országokban, mint Nyugat-Európában. Ennek következtében a Szovjetunióban széles körû partizántevékenység bontakozott ki, a tevékenyen ellenállók száma elérte az egymilliót.

Lengyelországban általános ellenállás kezdôdött az ország felosztása után. A legjelentôsebb erô a Londonban mûködô, emigráns* lengyel kormány által irányított Honi Hadsereg volt. Ez fogta össze és irányította a partizáncsoportok tevékenységét.

Németországban is mûködtek náciellenes csoportok. Életüket kockáztatva – sôt ál- talában feláldozva – falragaszokon, röpcédulákon szólították fel az embereket a náci rendszer elleni felkelésre. Több – sikertelen – merényletet hajtottak végre Hitler ellen.

Reklámok
Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt kedveli: