A Szovjetunió elleni támadás

 Szovjetunió megtámadása elôtt Hitlernek biztosítania kellett a Balkánt. Mivel Jugoszláviában ekkor (1941. március) németellenes kormány került hatalomra, a német hadsereg – Magyarországon keresztül – lerohanta Jugoszláviát. Horvátország kikiáltotta függetlenségét, ezzel a délszláv állam megszûnt.

raketta

  • Gyûjts érveket! Miért volt katonailag elképzelhetetlen Hitler számára, hogy a szovjet hadjárat idején egy ingadozó Magyarország és egy német- ellenes Jugoszlávia legyen a seregei mögött?
  • Mikor jött létre a délszláv állam? Mi volt a neve az elsô években?
  • Hogyan érintette Magyarországot a Jugoszlávia elleni támadás? Válaszodba foglald bele Teleki Pál nevét!

1941. június 22-én nagy erôkkel megindult a Szovjetunió elleni támadás. Bár szovjet hírszerzôk elôre jelezték ennek valószínûségét, Sztálin mégis bízott a diktátortársával kötött szerzôdésben. A Vörös Hadsereget teljesen váratlanul érte a hadjárat. A németekkel együtt többek között Románia és Olaszország, majd néhány nap múlva Magyarország is hadba lépett a Szovjetunió ellen.

tank1tank2

A németek az oroszokat, a szláv népeket „alsóbbrendû fajnak” tekintették. A Szovjetunió területén élô megannyi nemzetiség sokat szenvedett a kommunista elnyomástól. Elégedetlenségüket a németek azonban mégsem tudták kihasználni, ugyanis saját földjüket és életüket védve a Szovjetuniót erôsítették. Mindez a német–szovjet háborút a Szovjetunió „nagy honvédô háborújává” tette. A szovjet vezetés minden erejét megfeszítve új fegyvergyárakat hozott létre az Uráltól keletre.

A Vörös Hadsereg iszonyatos veszteségeket szenvedett: határ menti egységei megsemmisültek, több százezer szovjet katona esett hadifog- ságba. Három hónap alatt a Wehrmacht egységei Leningrád és Moszkva közelébe értek. A keleti front a világtörténelem legnagyobb hadszínterévé vált.

A német támadás után Churchill segítséget ajánlott a Szovjetuniónak. A még nyáron megkötött szerzôdés értelmében Anglia hadianyagokat és élelmiszert szállított oda. Télre Moszkva mellett sikerült rendezni a szovjet katonai erôket. December elsô hetében megindult a szovjet ellentámadás, a moszkvai csata Zsukov tábornok vezetésével. A szovjet erôk 100-150 kilométerre szorították vissza a németeket Moszkva alól. A fôváros így megmenekült.

Hozzászólás

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. A Adventure Journal sablon.

Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

%d blogger ezt kedveli: